Koekjes en cake in Brugge

Goudse moppen (een 45-tal koekjes)

Ingrediënten:

  • 200 gram boter (kamertemperatuur)
  • 1 eidooier
  • 120 gram suiker
  • 250 gram zelfrijzende bloem

Voor de afwerking: extra suiker

Werkwijze:

  • Meng de boter, suiker en eidooier tot een homogene massa.
  • Meng de bloem onder het beslag totdat je een vast deeg krijgt.
  • Vorm het deeg in vershoudfolie tot rollen van 2,5 cm diameter.
  • Laat een half uurtje in de koelkast opstijven.
  • Verdeel de extra suiker over een plat bord, rol de deegworsten hierdoor zodat ze een gesuikerd randje krijgen.
  • Snij de rollen in schijfjes van 1 centimeter dikte.
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ongeveer 10 à 15 minuten in een op 175° voorverwarmde oven.


De cake

Voor de cake baseerde ik me op het recept van de welbekende ‘quatre quarts’: 250 gram bloem, 250 gram suiker, 250 gram boter en 4 eitjes. Als extra smaakje gebruikte ik deze keer een snuifje ‘koek en speculaaskruiden’, te vinden in bijvoorbeeld Colruyt en Albert Heijn. 45 minuten op 180° C!

Mijn tip om een extra luchtige en zachte cake te bakken, is je mengsel voldoende lang (zo lang als mogelijk) op te kloppen met je mixer!