Goudse moppen (een 45-tal koekjes)
Ingrediënten:
- 200 gram boter (kamertemperatuur)
- 1 eidooier
- 120 gram suiker
- 250 gram zelfrijzende bloem
Voor de afwerking: extra suiker
Werkwijze:
- Meng de boter, suiker en eidooier tot een homogene massa.
- Meng de bloem onder het beslag totdat je een vast deeg krijgt.
- Vorm het deeg in vershoudfolie tot rollen van 2,5 cm diameter.
- Laat een half uurtje in de koelkast opstijven.
- Verdeel de extra suiker over een plat bord, rol de deegworsten hierdoor zodat ze een gesuikerd randje krijgen.
- Snij de rollen in schijfjes van 1 centimeter dikte.
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ongeveer 10 à 15 minuten in een op 175° voorverwarmde oven.
De cake
Voor de cake baseerde ik me op het recept van de welbekende ‘quatre quarts’: 250 gram bloem, 250 gram suiker, 250 gram boter en 4 eitjes. Als extra smaakje gebruikte ik deze keer een snuifje ‘koek en speculaaskruiden’, te vinden in bijvoorbeeld Colruyt en Albert Heijn. 45 minuten op 180° C!
Mijn tip om een extra luchtige en zachte cake te bakken, is je mengsel voldoende lang (zo lang als mogelijk) op te kloppen met je mixer!