Recepten koekjes en cake (workshop Gent)

Goudse moppen (een 45-tal koekjes)

Ingrediënten:

  • 200 gram boter (kamertemperatuur)
  • 1 eidooier
  • 120 gram suiker
  • 250 gram zelfrijzende bloem

Voor de afwerking: extra suiker

Werkwijze:

  • Meng de boter, suiker en eidooier tot een homogene massa.
  • Meng de bloem onder het beslag totdat je een vast deeg krijgt.
  • Vorm het deeg in vershoudfolie tot rollen van 2,5 cm diameter.
  • Laat een half uurtje in de koelkast opstijven.
  • Verdeel de extra suiker over een plat bord, rol de deegworsten hierdoor zodat ze een gesuikerd randje krijgen.
  • Snij de rollen in schijfjes van 1 centimeter dikte.
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ongeveer 10 à 15 minuten in een op 175° voorverwarmde oven.

Kruidnotencake met amandelschaafsel

Ingredienten:
200 gram zelfrijzende bloem
200 gram boter
200 gram suiker
4 eieren
80 gr. kruidnoten (+ extra ter decoratie)
45 gram amandelschaafsel (+ extra ter decoratie)
1,5 tl. koekkruiden

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Klop de boter met de suiker romig.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix tussendoor steeds goed.
  • Zeef de bloem in je beslag en voeg de koekkruiden toe.
  • Mix er het amandelschaafstel doorheen.
  • Hak de kruidnoten kleiner, en lepel door het beslag.
  • Doe je deeg in de ingevette cakevorm en versier met extra hele pepernoten en amandelschaafsel.
  • Bak de cake in 65 min. gaar.

 

Tip: geen koekkruiden in huis? Maak zelf een mengsel met kaneel, nootmuskaat, gemalen kardemom, gemalen koriander, een geplette kruidnagel, wat peper en gemberpoeder (of een klein beetje fijne verse gember).
Ik heb niet echt in ‘hoeveelheden’ gewerkt, maar gewoon op gevoel en geur!

 

Test form:

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]